Gasloos wonen ook mogelijk in oude woning.
Ruim 50 jaar wonen Maria en Ton Vernooij al in hun woning in Rijen. Wat bijna niemand weet is dat dit oude boerderijtje dateert van vóór 1900. Uniek is dan ook dat deze woning sinds juni helemaal gasloos is én voorzien van zonnepanelen.
En dus klaar voor de toekomst. Een succesverhaal dat dit echtpaar graag willen delen met anderen: ‘Wat er ook gebeurt in de wereld, wij kunnen ons redden’.
Doen wat je kunt doen
De stap om gasloos te gaan wonen sluit perfect aan bij de visie van Maria en Ton om goed voor het milieu te zorgen. Zo was Maria in het verleden lid van de Milieugroep Gilze-Rijen en zat ze in het bestuur van de Brabantse Milieu Federatie. Ook rijden ze elektrisch, hebben winddelen bij de Windcentrale, eten nauwelijks vlees en halen hun groenten en fruit bij de Herenboeren.
Stap voor stap
De overgang naar gasloos wonen ging stap voor stap. Waarbij het huis meegroeide met de tijd.
Het begon al in 2008 toen ze met pensioen gingen en het hen op viel dat hun woning niet echt comfortabel aanvoelde. Er volgde een maatwerkadvies waarbij muren werden geïsoleerd en er HR++glas werd geplaatst. Toen de kinderen het huis uit waren werd de bovenverdieping voorzien van infrarood panelen zodat daar de verwarming daar uitgezet kon worden. Enkele jaren later gevolgd door zonnepanelen op hun schuur.
Bij het vernieuwen van de dakkapellen in 2023 bleek dat de dakpannen vervangen moesten worden. Er werden gelijk ook 14 extra zonnepanelen opgelegd. Toen was het tijd voor een energiescan door Energie Gilze-Rijen. Was het oude huis goed genoeg geïsoleerd om van het gas af te kunnen? De scan bleek gelukkig erg positief. En dus werd begin juni de volledig elektrische warmtepomp geplaatst. De buitenunit is extra stil. De plaatsing van de binnenunit is echt vakwerk: die is in de oude gasketelwand geplaatst en neemt dus geen extra ruimte in beslag.
Lokale samenwerking
Of het nu voor de warmtepomp is of voor het vernieuwen van de dakkapellen en plaatsen van HR++ glas: Ton en Maria hebben steeds samengewerkt met plaatselijke bedrijven. Dat voelt goed en is ook weer goed voor het milieu. Het echtpaar besluit hun verhaal: ‘Je ziet om je heen dat dingen anders moeten in deze wereld, maar waar je vaak niks aan kunt veranderen. Wij doen op onze manier wat we wel kunnen doen. Zo heeft iedereen een keuze’.