Pijn, wat nu?
We merken dat veel mensen te maken hebben met pijn. Soms gebruiken mensen dan pijnstillers met Diclofenac. In Rijen wordt relatief veel pijnmedicatie in het (riool)water teruggevonden. En daar heeft het waterleven last van.
Achtergrond
Wij als Stichting Vital Zone Instituut werken aan vitaliteit en gezond water samen met de gemeente Gilze en Rijen, Allemaal Vitaal, het Waterschap Brabantse Delta en het Brabantse kernteam medicijnresten uit water. Zo leren we wat we aan pijn kunnen doen met minder schade aan het milieu of leefomgeving.
Dat hebben we ook in Eindhoven en Schaijk gedaan en zo werken we samen met inwoners wijken, verenigingen, zorgorganisaties, gemeenten, waterschappen en provincie aan minder pijn en een gezonder leven voor mens en water. Zie ook Allemaal Vitaal in Rijen en het lokale preventie en fitakkoord.
Dit project in Rijen gaat over pijnstillers die net als andere medicijnresten in ons water terecht komen. Met pillen gaat dat via het toilet en met gels gaat het rechtstreeks het douchputje in of via het wassen of afspoelen van kleding. Pijnstillers met Diclofenac kunnen het waterleven schaden en is lastig te verwijderen. En dat kunnen we dus ook in het water meten!
Diclofenac staat niet altijd groot op de verpakking! Je kent ze waarschijnlijk onder de met merknamen. Diclofenac kan ernstige bijwerkingen geven. Meer informatie kun je ook hier vinden of op thuisarts. Twijfel je? Bespreek het met je huisarts want we geven geen medisch advies.
Wist je dat diclofenac gels alleen bewezen werken bij lokale verlichting van milde tot matige gewrichtspijn, veroorzaakt door verergering van artrose van de knie of vingers? Op alle andere plekken in ons lijf is de werkzaamheid van diclofenac gels niet aangetoond; hiermee kunnen we dus geld, het waterleven en het milieu sparen door andere manieren te vinden om pijn te verlichting, zoals massages, rust, verkoelende gels zonder pijnstiller.
Wist je dat bij gels slechts een klein percentage van de werkzame stoffen in de huid wordt opgenomen? Het overgrote deel (schattingen lopen uiteen van 90-97%) komt in het water via douche of via wasmachine doordat het in de kleding achterblijft.
Dus als het kan, laat die tube maar liggen!
Minder Diclofenac Gel helpt ons waterleven. Probeer bij pijn*):
- Intapen
- Massage
- Doorbijten
- Jezelf afleiden, mediteer, ontmoet vrienden, doe leuke dingen
- Voldoende bewegen
- Doorbijten
- Meer water drinken
- Rustig oefeningen doen
- Zoek steun, praat met je partner, vrienden of collega's
- Yoga
- Ontspannen, luister muziek, lees, wandel, mediteer of sport
- Paracetamol
- Koolblad
- Fysiotherapie
- Doseer beter
- Beter slapen, nachtrust
- Kun je het smeren niet laten, gebruik dan watervriendelijke gel zonder diclofenac.
Medicijnen kunnen erg helpen. Maar vaak is terughoudend zijn met medicijnen een goede gewoonte. Medicijnen die je zelf in supermarkt of drogisterij kunt kopen worden soms ook niet goed gebruikt.