Ruim 80.000 kinderen per jaar krijgen te maken met een scheiding van hun ouders. En als ouders scheiden, scheiden de kinderen helaas mee! De bijeenkomsten van ‘De kinderen scheiden mee’ worden door medewerkers van het Dorpsteam georganiseerd voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar die te maken hebben met gescheiden ouders of ouders die uit elkaar gaan. De methodiek die wordt gebruikt, is van het Zandkastelenprogramma.
Met het programma willen wij bijdragen aan het voorkomen en verminderen van problemen die kunnen ontstaan bij een scheiding. Het programma start met een ouderbijeenkomst. Ouders krijgen hier informatie over wat een scheiding kan betekenen door de ogen van een kind. Kinderen komen daarna bij elkaar in kleine groepen. Alle onderwerpen die bij een scheiding van toepassing kunnen zijn, komen aan bod. We geven tips, delen ervaringen en gaan samen aan de slag met een eindpresentatie voor de ouders. De kinderen staan centraal en zijn echt aan het woord deze middag. Tot slot sluiten beiden ouders hierna een half uur aan om te luisteren naar de ervaringen en tips van alle kinderen. In een veilige omgeving delen we alles wat we belangrijk vinden om aan de ouders mee te geven.
Ervaring van Eveline, moeder van Sander (13):
“Via de school van mijn zoon ontvingen wij informatie over het programma van ‘Kinderen Scheiden Mee’. Mijn ex-vrouw en ik waren toen al enige tijd uit elkaar, maar we vonden het belangrijk dat onze zoon Sander een eigen stem zou hebben. In dit soort situaties wordt vaak alles vanuit volwassenen verteld. Dat vonden wij niet goed. Tijdens de ouderbijeenkomst werd heel duidelijk en professioneel uitgelegd wat we konden verwachten. De medewerkers waren erg vrij en open. Ik voelde me voldoende op m’n gemak om te vertellen. Sander ging een week later naar de bijeenkomst voor kinderen. Hij vertelde dat ze mochten gaan liggen en er een lijn om hun lichaam werd getekend. Later tekenden ze hier hersenen, een hart en andere delen in. Kinderen konden aangeven wat ze voelden door er letterlijk naar te wijzen. Sander gaf aan dat hij pijn in zijn buik had door de ruzies, maar vrolijk werd als hij dubbele cadeautjes kreeg. Doordat hij zijn gevoelens letterlijk kon aanwijzen op het lichaam, was het makkelijker om het te benoemen. Hij kwam er met een goed gevoel vandaan. De medewerkers richten zich echt op kinderen. Ze stellen hen op hun gemak. Het laatste half uur van de bijeenkomst voor kinderen mochten wij als ouders aanschuiven. We mochten alleen maar luisteren, geen oordeel geven. De kinderen vertelden hierdoor openhartig over hun ervaringen en wensen. Zo gaf één kind aan dat er te veel spullen mee moesten naar de andere ouder. Aan de ouder werd dan ook gevraagd of hier iets aan gedaan kon worden. Ook heel praktisch dus. Ik zou de bijeenkomsten van ‘Kinderen Scheiden Mee’ zeker aanraden aan andere ouders die in scheiding liggen of onlangs gescheiden zijn. Je wil goed doen voor je kind. Maar er schuilt veel verdriet achter een scheiding. Daardoor zie je soms de behoeftes van je kind niet helemaal. Hoe goed je het ook bedoelt. Bij ‘Kinderen Scheiden Mee’ draait het echt om je kind. Er wordt niet over je kind gespreken, maar mét. Alles mag er zijn, het kind staat centraal. En je hoeft niet bang te zijn, iedereen die daar komt zit in hetzelfde schuitje.”
Meer weten? Kijk op www.dorpsteamabg.nl.
Foto: Freepik