Rijen, Nederland - Het Vital Zone Instituut heeft, in nauwe samenwerking met de gemeente Gilze en Rijen, Waterschap Brabantse Delta en het Brabantse kernteam medicijnresten uit water, een campagne opgezet. Deze campagne is gericht op bewustwording en het verminderen van het gebruik van Diclofenac gel, een stof die schadelijk is voor het waterleven. De actie is onderdeel van een breder project dat zowel vitaliteit en gezond water benadrukt.
In onze regio vinden we een aanzienlijke hoeveelheid pijnmedicatie in het rioolwater, wat negatieve gevolgen heeft voor het aquatisch leven. Diclofenac, vaak verkocht onder verschillende merknamen, is een bijzonder probleem omdat het moeilijk door het waterschap uit (riool)water gefilterd kan worden. Interessant is dat de meeste Diclofenac in gels nauwelijks door de huid wordt opgenomen; ongeveer 94% eindigt uiteindelijk in het water via de douche of via wasmachine doordat het in de kleding achterblijft. Het verminderen van het gebruik van deze gels kan niet alleen geld besparen maar ook een positieve impact hebben op het milieu.
Tijdens de recente voetbalwedstrijd van V.V. Rijen, waarbij het eerste elftal een overwinning behaalde tegen S.V Reeshof met 3-0, werd de campagne actief gepromoot en gingen de spelers met de banner aan de haal.
Als onderdeel van de campagne worden alternatieven voor Diclofenac gel genoemd, zoals rust, intapen, massage, yoga, of het gebruik van paracetamol en watervriendelijke gels. We benadrukken het belang van overleg met een arts voor persoonlijk advies.
Voor meer informatie, nodigen we u uit om onze website te bezoeken op https://vitalzone.eu/rijen of scan de QR-code. Bekijk ook de video op HalloGilzeRijen TV en doe mee aan onze korte vragenlijst met de kans om een massage te winnen. Op 4 december wordt een winnaar gekozen.