NK Tegelwippen


Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 doen we mee aan het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor- of achtertuin. We helpen je graag! Daarom is er een gratis tegeltaxi en krijg je korting op planten.

Tegels en stenen houden de warmte vast op hete dagen en laten geen water door tijdens regenbuien.

Door tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen maken we onze omgeving beter bestand tegen het veranderende klimaat. Het wordt niet alleen aangenamer voor insecten en dieren, maar ook koeler op warme dagen. En natuurlijk wordt het er mooier op.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat een groenere omgeving goed is voor onze mentale gezondheid. Dus, ruil uw (tuin)tegels in voor groen.

Gratis Tegeltaxi
Onze tegeltaxi haalt de tegels, klinkers of andere verharding gratis bij je thuis op. Ook het witte zand nemen we dan mee in een big bag, die je binnen openingstijden gratis op kunt halen bij de milieustraat, Parallelweg 36, 5121 LD in Rijen. Voor het ophalen van de big bag neem je de bevestiging van het bestellen van de tegeltaxi mee. De tegeltaxi neemt gratis zwarte grond mee voor het aanplanten van het nieuwe groen.

Aanmelden
Bestel hier de tegeltaxi

Korting op planten
Je wil je tegels vervangen door groen. Dat zien wij graag. Daarom bieden wij een aantrekkelijke korting op planten die je kunt bestellen bij Plantbezorgd uit Molenschot. Planten die via plantbezorgd worden besteld kunt je gratis ophalen in Molenschot en tegen een vergoeding laten thuisbezorgen. Daarvoor geldt een minimaal bestelbedrag van € 25 en een maximale besteding van € 150. Je ontvangt de kortingscode van 20% korting als je de tegeltaxi laat komen. Je ontvangt gratis een emmer meststof bij de bestelling.

Subsidie
De gemeente biedt subsidies om uw tuin groener te maken. Naast het vervangen van tegels door groen, kun je een subsidie krijgen voor onder andere een groen dak en waterdoorlatende verharding. Meer informatie over de subsidie Klimaatbestendig Gilze en Rijen.

Aanmelden tegels bij NK Tegelwippen
Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van Gilze en Rijen opgeteld.
Meld je tegels aan bij NK Tegelwippen.

Inspiratie
Je gaat tegelwippen en kunt tips gebruiken.

  • Organiseer zelf een buurtactie. Of misschien wil je een buurtbattle aangaan. Deel jouw actie met ons via e-mail. We kijken we hoe we jouw actie kunnen ondersteunen en verder onder de aandacht kunnen brengen.
  • Zelf geen tegels in je tuin om te wippen? Help de buren een handje! Of leen bijvoorbeeld je schep of tuinhandschoenen uit.
  • Vertel het door: deel berichten over het NK Tegelwippen of zet het in de buurt Whatsapp-groep. Samen maken we de gemeente een stukje groener.

Herbruik van tegels

  • Verwerk de tegels in de tuin, als een stapelmuurtje of insectenhotel.
  • Meer voorbeelden en inspiratie.
  • Plantentips en beplantingsplantingsplannen
  • Tuinontwerpen maken
  • Zet de tegels op Marktplaats

Contact
Voor vragen kun je . Je kunt op de hoogte blijven door te abonneren op de digitale nieuwsbrief 'Samen duurzaam doen'.