VitaliteitALLEMAAL VITAAL

Een fijn, gezond en vitaal leven willen we natuurlijk allemaal! Maar dat krijg je niet vanzelf. Je moet er wat voor doen! Gezond eten en drinken, voldoende bewegen, activiteit en rust in evenwicht houden, meedoen met andere mensen, je bekommeren om je medemens. Je kunt op veel terreinen een vitaal leven leiden. 

Beweeg voldoende
Je lichaam functioneert beter, als je voldoende beweegt. Dat hoeft echt niet altijd sport te zijn. Matig intensief wandelen of fietsen telt ook mee. Tuinieren ook. Aan volwassenen wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Daarnaast geldt het advies om tenminste twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen zoals yoga of krachttraining. Hierbij zou je wellicht hulp kunnen gebruiken. 

Bekijk het positief
Wanneer je een positieve kijk op het leven hebt, geniet je van kleine dingen om je heen. En vele ‘kleintjes’ kunnen een hele grote maken. Ofwel: dragen bij aan je geluk. Je hebt dan weinig last van stress en ziet de doelen in je leven. Je voelt je energiek, flexibel, creatief, stressbestendig en dus mentaal gezond. Als je nog niet zo ver bent, kan het lang duren, voordat je dat bereikt. Dat vraagt dan discipline en doorzettingsvermogen. Maar er zijn mensen en organisaties die je daarbij kunnen helpen. 

Wees sociaal bewust
Onderzoek geeft aan, dat je vitaler bent naarmate je je leven naar eigen hand kunt zetten. Ofwel: regie over je eigen leven kunt voeren. Jouw omgeving blijkt hierop invloed te hebben. Denk aan je woon-, werk- en recreatie-omgeving. Sociale bewustwording en zelfredzaamheid hebben een grote invloed op je geluksgevoel. Door een actieve sociale houding blijf je langer fit en vitaal. Kun je hulp gebruiken bij dit onderdeel van vitaliteit?  

Eet en drink gezond
Gezond én met mate eten en drinken levert meestal een goed gewicht op. Een goed gewicht stelt jou in staat om de dingen te doen die je fijn vindt. En het voorkomt of vertraagt allerlei chronische ziektes. Daarover is al genoeg over geschreven en verteld. Ben je nog niet op goed gewicht en wil je daaraan werken? Gezond eten en drinken bepaalt voor 70% je kansen op afvallen. Een klein duwtje in de rug kan wonderen doen! 

Zinvol geeft energie
Ga op zoek naar wat jouw leven zinvol maakt. Wat zorgt ervoor, dat jij met een goed gevoel opstaat en gedurende de dag voldoende energie en levenslust hebt? Het kan van alles zijn en het verschilt van persoon tot persoon: familie, vrienden, hobby, werk of wat dan ook. Het is altijd goed! Wees je bewust van jouw energiebronnen en geef die jouw volle aandacht!  

Neem genoeg rust
Een goede nachtrust heeft veel invloed op jouw dagelijks functioneren. In de nacht herstelt je lichaam van de vele activiteiten, prikkels en indrukken van de vorige dag. Voldoende (nacht)rust heeft een direct positief effect op je reactiesnelheid en concentratie. Meestal zijn we ook vrolijker en positiever, als we uitgerust zijn. Bovendien verhoog je je weerstand door voldoende slaap en rust. Hoeveel rust je nodig hebt, is per mens en levensfase anders. 

Meer informatie
Wil je meer informatie over de verschillende activiteiten en bijeenkomsten in Gilze en Rijen of wil je weten welke organisaties hierbij samenwerken, dan kun je terecht op de website www.onsgilzerijen.nl. Houd verder de gemeentelijke sociale media en het Weekblad Gilze en Rijen in de gaten voor meer informatie, tips, trucs en activiteiten in deze campagne Allemaal Vitaal!